14/09/2023

Uusi podcastini: Kunnianloukkaussyyte ja 700 000 euron kesäloma uuden vaimon kanssa

Kaurakuningas-kirjan jälkeen saamani palautetulva on ollut huikea. Suuressa osassa viesteissä penätään jatkoa tarinalle, pohditaan paitsi sitä, mitä jäi sanomatta kuin myös sitä, miten elämä on kohdellut kirjan lopusta eteenpäin. Kunnianloukkaussyytekin on kirjan osalta tehty - lienee jonkinlainen saavutus sekin. 

Kaurakuningas-kirjan kirjoittaja Ville Kormilainen on saanut samaa palautetta. Niinpä yhteistuumin päätimme vastata hanakoihin toiveisiin ja jatkamme tarinaa kahdeksassa podcast-jaksossa. Niiden teemat on muodostettu juurikin teidän viestienne pohjalta. 

Oma elämäni on värikästä ja tapahtumarikasta. Muutamassa kuukaudessa ehtii elää. Tällä hetkellä vietän arkea, jossa tutustun vaimooni, naiseen kenen kanssa päätimme seurata huumaa; kihlautua ja mennä naimisiin vain kolmen kuukauden tuntemisen jälkeen. Siitä ja ajatuksistani ihmissuhteiden osalta, puhumme kolmannessa, tänään julkaistussa jaksossa lisää.

Olen myös löytänyt uudenlaista tasapainoa työelämääni. Toimin nyt viidessä yhtiössä hallituksen jäsenenä ja merkittävänä osa-omistajana. Niiden lisäksi minulla on portfoliossa mukana kymmenkunta firmaa, joissa olen neuvonantaja ja pienemmällä osuudella mukana. Myös oma työelämäni on päässyt toiveaiheena podcastiin mukaan. Enkelisijoittajan ja hallitusammattilaisen vinkit sekä mietteet kiinnostavat ja jaan niitä ilolla.

Oma elämäni muistuttaa yllättävän paljon norjalaista Exit-sarjaa - tosin olen sanonut, että sarja on ns. downgradettu versio siitä, mitä omassa elämässäni tapahtuu. Tällainen elämäntyyli sopii minulle. Vauhti ja kiinnostavat tilanteet ruokkivat toisiaan. Todellisuudessa olen kuitenkin kulisseissa perhekeskeinen mies, jolle työlle omistautuminen on tärkeää. Ne, jotka seuraavat minua Instagramissa saavat huumorilla höystetyn kuvan elämäntyylistä, joka ei perinteisesti ole suomalaisille se kaikkein omin tapa elää. Pintaa haluan podcastissa rikkoa.

Minusta muodostetaan elämäntyylini vuoksi hyvin vahvoja mielipiteitä. Mielipiteensä muodostavat myös he, jotka eivät ole koskaan minua tavanneet. Tuo piirre ihmisissä minua ihmetyttää kaikkein eniten. Monilla on valmis narratiivi minusta, vaikka he eivät olisi koskaan istuneet minua vastapäätä keskustelemassa tai edes sanoneet käsipäivää. Podcastissa minulla on oma ääni ja voin kertoa asioista, joista kirjan lukijat ja sosiaalisen median seuraajat ovat kiinnostuneita. Vastata kysymyksiin, joita et kehdannut kysyä, mutta joihin päätit kysymättäkin muodostaa mielipiteesi. 

Ei kannata kysyä, jos ei halua kuulla vastausta. Se on periaatteeni. Minulla on harvoja aiheita, joista en voisi puhua ja avoimuus onkin yksi piirre, josta olen saanut myös negatiivista palautetta. Monet ovat kysyneet, onko pakko jakaa niin paljon. Itse taas uskon juurikin avoimuuden ja omana itsenä olemisen voimaan. Jos avoimuus maksaa minulle jotkin mahdollisuudet vaikkapa työelämässä ajattelen, että niiden kuuluukin mennä.

Oma track recordini on kova, eikä minulla ole tarvetta sitä vähätellä. Eräs kovan luokan kasvuyritys otti minuun yhteyttä ja pyysivät minut mukaan yrityksensä hallitukseen ja osa-omistajaksi. Katsoin heidän paperinsa läpi ja soitin takaisin. Oli pakko kysyä yrityksen perustajilta lukujen ollessa niin erinomaiset, että miksi he halusivat juuri minut mukaan - he kun olisivat saaneet kenet tahansa. Perustajat vastasivat, että juuri minun tapani tehdä hommia ja kuulua - ilman nöyristelyä - oli tehnyt vaikutuksen. Tiesin, että me olisimme hyvä match, monellakin tavalla. 

Kesällä lensin jälleen kerran helikopterilla Saint-Tropezista Monacoon ja koto-Suomessakin suoraan Bangkokin koneesta liikelentoterminaalin kautta Ratinaan Tampereelle Blockfesteille. Matkustin muutenkin paljon vaimon sekä lasteni kanssa - muun muassa Japanissa, Italiassa ja Etelä-Ranskassa sekä shoppailin laadukkaita asusteita itselleni, lapsilleni ja tuoreelle vaimolleni siinä määrin, että varainhoitajani soitti. Hän kysyi, että olenko menettänyt elämänhallintani - epäili näin, jahka toimintani ei ollut normaaliin käytökseeni verrattuna järkevimmästä päästä. Kesällä rahaa paloikin yli 700 000 euroa, hups. Siitäkin lisää tulevissa jaksoissa. Yksi jakso sisältää myös lähes kaikki ne salaisuudet, jotka oli pakko jättää kirjasta pois. Niin kuin alussa kerroin, saimme kirjasta kunnianloukkaussyytteen ja nyt selvittelinkin, että miten on podcast-formaatin laita - saako sitä vastaan nostaa syytettä? Jää nähtäväksi. 

Kerron avoimesti asioista, ja podcastia saa kuunnella omalla riskillä. Veikkailen, että herkemmillä korvia kuumottaa ja saattaa mennä vatsa sekaisin.

Minun ja Ville Kormilaisen Kaurakuningas-podcast löytyy Spotifysta ja Apple Playsta tästä päivästä lähtien - ja ensimmäiset kolme jaksoa ovat nyt julkaistut.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com