13/06/2023

Prinssejä, kuninkaita ja vastanaituja kuningattaria

Prinssi Harry on ollut rinnallani kuluneen kevään. Me olemme yhdessä keikkuneet kirjojemme kanssa Suomen top-listoilla ja itse olen nöyränä seurannut, kuinka moni on tarttunut Ville Kormilaisen kirjoittamaan Kaurakuningas-kirjaani. Heitä, teitä, on ollut hämmentävän monta, Kaurakuninkaalla toki hieman vähemmän kuin prinssillä. Kirjani tuli myös valituksi ensi syksyn kirjamessuille yhdeksi pääteoksista. Tosin erinomaiset kirjakuulumiset eivät edes ole tämän kevään ainoa hyvä uutinen.

Itse mittaan omaa onnistumistani urallani monella tapaa palautteiden määrällä. Ja nyt puhun sellaisista palautteista, joissa minun kerrotaan inspiroineen ja herättäneen ajatuksia. Ja niitä palautteita olen kevään kirjani, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen artikkelin, Arto Nybergin luona vierailun, MTV3:n Flexaajat-sarjassa esiintymisen ja Rikasta elämää -podcastvierailuni sekä kaiken muun medianäkyvyyden osalta onnistunut keräämään huiman määrän. Se lämmittää. 

Mielipalautteitani - ja samalla yleisimpiä niistä - ovat nuorilta yrittäjiltä tulleet kirjoitukset. Niissä he kertovat saavansa tarinastani, asenteestani ja elämäntyylistäni voimaa jatkaa yrittämistä, pyrkiä pysymään liikkeessä. Eräs nuori yrittäjä kirjoitti ja kertoi, että katsoo heti herättyään meikäläisen viimeisen vuorokauden Instagram-stoorit ja saa niiden voimalla taas motivaation lähteä rakentamaan uutta yrittäjän päivää.

Kaikki eivät synny prinsseiksi, toisten on luotava kuningaskuntansa itse. Omassa hovissani menee juuri nyt mukavasti. Olen lähtenyt uuteen ravintola-alan yritykseen mukaan, Better Food nimeltään. Konsepti käyttää hyväkseen olemassaolevia ravintoloita ja operoi Woltin ja Foodoran alustoilla. Tällä hetkellä Better Foodilla on yli 220 ravintolaa Suomessa ja määrä kasvaa koko ajan. Kyseessä on siis Suomen yksi merkittävimmistä ravintolaketjuista, vaikka suuri yleisö ei ole vielä juuri kuullut edes yrityksestä. Yrityksen osalta on tapahtumassa erittäin paljon mielenkiintoisia asioita, joista pääsen puhumaan ääneen toivon mukaan pian. 

Sijoitusportfoliossani useamman vuoden mukana olleella Bär Barilla menee juuri nyt todella hyvin. Lentokentälle avattu toimipiste on otettu upeasti vastaan, toiminta on laajentunut Lahteen ja lisää laajennuksia on tulevassa luvassa. Omistajat Jasmina ja Petri ovat huipputyyppejä ja uskon, että tulevassa on heidän mentaliteetin avulla saavutettavissa paljon hyvää. 

MeEat on markkinajohtaja Suomessa jo omassa kategoriassaan, vaikka yhtiöllä ei ole pitkä historia. Yritys valmistaa kasviproteiinituotteita ja uusia kiinnostavia lanseerauksia on luvassa. Tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta, maailmallakin on kysyntää, joka voi avata monia uusia ovia kansainvälisesti.

Foodin avasi äskettäin uuden patukkalinjastonsa ja siltä tullaan suoltamaan toivon mukaan useita suosikkeja. Kasvupotentiaali on yrityksellä edelleen huikea, yritys on myös kansainvälistymisen kynnyksellä.

Green Planet Astronauts on pyrkinyt jalkautumaan Ruotsin markkinaan ja jokainen siellä oleva tai sinne pyrkivä tietää, miten haastava markkina on. Työtä on tehty ja sitä on myös tehtävänä. 12. kesäkuuta lapsille planeettaystävällistä syötävää valmistava yritys lanseerasi pitkään kehitellyn tuoteuutuuden; pähkinäisen puuron. Siitä odotetaan hittiä.

Korona-aika ja inflaatio on kurittanut ravintoloita - niin myös Pupua. He eivät kuitenkaan ole panneet päätä pensaaseen ja jääneet odottamaan parempia aikoja, vaan uudistaneet menua ja ilmettä upealla menestyksellä. Ilolla kävin jälleen viime viikolla Stockmannin kulman Pupussa lounasaikaan toteamassa, ettei minulla ollut toivoakaan mahtua syömään. Bowlit ovat salaattibaarina tutuksi tulleen Pupun yksi uusi suosikki. Ravintolat saavat myös uuden ilmeen ja sellainen uusi Pupu löytyykin jo Redistä.

Taimi Love teki niin ikään ison brändi- ja pakkausuudistuksen ja iloksemme asiakkaat ottivat sen hyvin vastaan. Yritystä rakennetaan vimmatusti ja se tulee varmasti avaamaan yritykselle uusia, huikeita mahdollisuuksia.

Elo Healthin rantautumista Eurooppaan odotetaan kieli pitkällä. Siinä vaiheessa, kun personoidut lisäravinteet lähtevät myös meillä isommin liikenteeseen on yrityksellä yhä enemmän lunastettavaa. Itse uskon, että yritys voi jopa olla seuraava yksisarvinen.

Mukavasti menee myös matalakoodiratkaisuihin erikoistuneella eSystemsillä, joka on avannut kevään aikana Dubaihin uuden toimipisteen. Kasvuyritysmedia ArcticStartup on mahtava tapa antaa takaisin kasvuyritysyhteisölle, joka lämmittää omaa mieltäni suuresti. Luova toimisto Sherpa sen sijaan rakentaa edelläkävijyyttään tekoälyn kentällä. 

Kaurakuninkaan kirjoittajan Ville Kormilaisen kanssa valmistelemme yleisön toiveesta podcastiasyksylle, jonka jaksot avaavat kirjan avoimeksi jääneitä asioita ja kertovat elämästäni kirjan teon jälkeen. 

Myös viihdepuolelle on useampikin kuvio viritteillä ja niin ikään yksi suuri haaveeni toteutui. Totesin 2005 Helsinkiin muutettuani ja Satama Interactiven kautta Trainer’s Housen valmennukset läpi käytyäni, että jos pääsen Suomessa puhujana Jari Sarasvuon rinnalle, on oma työni täällä härmässä tiensä päässä. Tuo haave realisoitui Growth LOOP -kasvutapahtumassa Hämeenlinnan Verkatehtaalla 8. kesäkuuta. Seuraavana tähtäimessä voisi olla vaatimattomasti positio Euroopan Elon Muskina

Vielä viimeisimpänä elämän päivityksenä se, että kuningas sai kuningattarensa. Menin nimittäin toukokuun lopussa naimisiin. Valtakunnassa on juuri nyt kaikki - oikeastaan aika hämmentävänkin - hyvin.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com