02/02/2023

Etulinjassa rehellisyyden vallankumouksessa

Erittäin arvostettu suomalainen yrittäjä laittoi minulle tuoreen Kaurakuningas-kirjani luettuaan viestiä; ”kunpa tästä alkaisi uusi aikakausi, jolloin bisneskirjatkin voisivat olla viihdyttäviä ja ennen kaikkea rehellisiä”. Erinomainen palaute, sanoisin.


Kirja on tänään ollut ulkona kolme viikkoa - Bookbeatin arvostelujen määrä huitelee jo noin viidessäsadassa. Olen saanut valtavasti viestejä - yli puoluerajojen, myös muilta kuin yrittäjiltä tai yrittäjiksi haluavilta. Kävin myös Arto Nybergin haastatelvana Ylellä ja tv-lähetyksen jälkeen puhelimen viestiosio kävi kuumana. Yksi viestittelijöistä tuumasi, että vaikutin miljonääriksi olevan oikein mukava. Onpa mukava kuulla. 


Peruutetaan kuitenkin hieman taaksepäin, jotta pääsen vieläkin paremmin perustelemaan tämän kirjoitukseni otsikon. Kun lähdin kirjaprojektiin mukaan, osa lähipiiristäni oli projektia vastaan. Heille tuntui sietämättömältä ajatus, että olin päättänyt kertoa kaikesta niin rehellisesti. Moni epäili, että yhteydenottoni työrintamalla loppuisivat siihen. Moni epäili menettäväni uskottavuuteni kokonaan. 


Olin oikeastaan jopa hämmentynyt omasta rauhallisuudestani siinäkin kohtaa, kun epäilijöitä riitti. Ajattelin, että minun tulisi pitää kiinni omista arvoistani, vaikka se vaatisikin jälleen rohkeuttani. Olla rehellinen - ja jopa paljas heikkouksieni suhteen - on minulle tärkeä arvo, johon nojaan. Mutta mitä siitä sitten seurasi? Mitä kirjan julkaiseminen ja sitä seurannut mediajulkisuus on tähän mennessä saanut aikaiseksi? Kuinka moni on nyt sitten kääntänyt selkeänsä?


Omassa elämässäni viimeisen kolmen vuoden aikana, toimiessani enkelisijoittajana, on ollut kolme selkeää piikkiä varteenotettavien ja kiinnostavien yhteydenottojen osalta. Ensimmäinen oli silloin, kun siirryin Fazerin luovan johtajan positiosta täysipäiväiseksi hallitusammattilaiseksi ja enkelisijoittajaksi loppuvuodesta 2019. Toinen piikki oli silloin, kun yrityskauppaan liittyvät verotiedot julkaistiin loppuvuodesta 2020. Kolmatta elän parhaillaan; kirjan tultua julki keväällä 2023. 


Millaista palautetta menestyneet, korkean profiilin kanssayrittäjät ovat soittaessaan minulle antaneet? He ovat kiittäneet, että olen uskaltautunut puhua rehellisesti myös vaikeista ja jopa hieman häpeällisinä pidetyistä aiheista. Päihdeongelmat, haasteet parisuhteiden kanssa, huipussaan hakkaavat stressilukemat, unettomuus, loppuunpalaminen - näistä on kärsinyt moni. Yhdellä on yhtä ja toisella toista, mutta minä olen näissä keskusteluissa siitä kiinnostava juttukumppani, että voin huutaa "bingo" ihan jokaisen haasteen kohdalla. Olen kokenut kaikki, olen kertonut avoimesti kaikesta. He ovat myös sanoneet, että minua on erityisen helppo lähestyä. Rehellisyys tekee aseettomaksi.


Jos minulta olisi kysytty kirja olisi voinut olla vieläkin rehellisempi. Mutta ymmärrän hyvin kustantajaani, jonka tehtävänä on välttää oikeusjutut, ja näin jotakin jätettiin kirjasta pois. Silti kansien väliin jäi paljon sellaista, joita lukiessa siveellisempiä hirvittää. Näin saa ollakin, minkäs leopardi pilkuilleen voi. 


Miksi olla näin rehellinen, miksi? Yrityskauppatarinoita glorifioidaan julkisuudessa aivan valtavasti. Rahat eivät ilmesty mistään taikaseinästä nappia painamalla ja vaikka minullekin on kommentoitu, että hyvähän minun oli isäni tekemiä rahoja hassata, niin rehellisyyden nimissä kerron, että oli meillä veljeksilläkin kymmeniä miljoonia vekseliä - ja toisinaan hikikarpalot paniikista otsalla. 


Yhteydenotoista vielä, nimittäin toisenlaisiakin on tullut. On jälleen yllättävää huomata myös se, paljonko Instagramin seuraajamäärät yksityisellä tililläni ovat lähteneet kasvuun, joka tuntuu oikein mukavalta sekin. Rehellisyys on valttia monilla areenoilla. Rehelliset yhteydenotot myös naisten taholta lämmittävät ja toki hivelevät sotkamolaisen maalaispojan itsetuntoa. Viimeinen esitetty kysymys kuuluukin; olisiko tämän rehellisyyden vallankumouksen saattelemana vihdoin ja viimein oikea aika löytää myös itselle se sielunkumppani?


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com