17/01/2023

Nyt oli oikea aika: Kukkosen paluu mainosmaailmaan

Istuin Pauli Waroman, joka on yksi luova toimisto Sherpan perustajista, kanssa pari vuotta sitten Kampin Storyssa. Lounaan ohella hän esitti erinomaisen kysymyksen; entä jos nyt rakentaisin tyhjästä luovan toimiston, niin millaisen rakentaisin? Vastasin kysymykseen tuolloin ikään kuin ohimennen, lounasta haarukoidessani. Vasta nyt myöhemmin, olen istunut kysymyksen äärelle oikein tosissani.


Jos nyt rakentaisin tyhjästä luovan toimiston, miten sen tekisin? Saatanpa päästä oikeasti näyttämään, mistä vastaukseni tuohon kysymykseen muodostuu. 


Paulin kanssa jutut ovat käyneet sen verran hyvin yksiin, että sanoin jo tuolloin Storyssa, että jos aikaa olisi enemmän, yhteistyö kiinnostaisi. Näin pari vuotta tuon lounaan jälkeen voin ilokseni todeta, että yhteistyöhön on päästy, ja minusta on tullut Sherpan osakas. Olen paluusta mainosmaailmaan innoissani, Satama Interactiven, SEK:in ja Valven vuoteni saavat jatkoa.


Ajattelen, että markkinointiin keskittyvät toimistot ovat tässä ajassa monella tavalla ahtaalla. Kun ajat ovat tiukat, markkinoinnista herkästi leikataan. Tämä aika vaatii laatikon ulkopuolella ajattelua. Uskon Sherpan porukkaan ja tiedän, että heillä on kunnianhimoa tehdä asioita eri tavalla. Itselläni enkelisijoittajan näkökulmasta tuli tunne, että brändi on hyvin kasassa ja yhdessä rakentaminen on mahdollista.


Itse olen nähnyt mainoskentän lainalaisuudet ja ollut sormet savessa rakentamassa Kaslinkin kaurabrändin, sekä viemässä suomalaista ruokayhtiötä kansainvälisille markkinoille. Toimistokentässä uskon muutamaan asiaan vahvasti. Ajattelen, että kun aidosti ymmärrämme, miten voimme palvella asiakkaita ja tuoda heille lisäarvoa, olemme oikealla tiellä. Asiakaskentässäkin on tärkeää löytää ne kruununjalokivet, eli asiakkaat, jotka ovat kasvuyhtiöitä hyvässä vauhdissa. Siinä on hyvä toimistonkin kasvaa yhtiön kyljessä. Loppujen lopuksi teot puhuvat puolestaan. Ajattelen, että Sherpan ja minun tie on nyt alussa ja parin vuoden sisällä tulemme tosissamme näkemään, mitä voimme saada yhdessä aikaan.


Pohdin tässä kohtaa elämää tarkkaan, mihin yrityksiin lähden mukaan. Minulla on nyt 15 kasvuyhtiön portfolio, joiden parissa teen töitä. Hommaa riittää, joten kynnys lähteä mukaan on noussut yhä korkeammalle. Sherpan kohdalla ajattelin puhtaasti myös omaa tekemistäni, kiinnostuksen kohteitani sekä sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja hauskalta tässä kohtaa elämää. Tuntuukin merkitykselliseltä palata mainosmaailmaan ja päästä tekemään ihmeitä yhdessä huikean porukan kanssa.


Brändiguru en väitä olevani, mutta yritysten liiketoiminnasta ymmärrän kuitenkin yhtä ja toista. Kaslinkin tuotteita myytiin 15 maassa Euroopassa ja sen jälkeen olen ollut kehittämässä usean eri kasvuyrityksen toimintaa, mainitakseni vaikkapa nopeimmin kasvavimmat ruoka-alan yhtiöt Suomessa MeEat ja Foodin. Koen, että tällä kokemuksella, kun on ollut yrittäjänä ja on ollut duunissa monenlaisissa eri yhtiöissä, kokonaisvaltainen näkemys liiketoiminnasta pääsee muodostumaan.


Täytyy myöntää, että tuleva innostaa - Sherpa ja useat muut kuviot ovat lentoon lähdössä. Ville Kormilaisen kirjoittama elämäkertani Kaurakuningas julkaistiin viime viikolla ja se on saanut käsittämättömän upean vastaanoton. Siitäkin sain tosin jo kuulla, että miten kaltaisestani tyypistä mitään kirjaa tehdään. Palataan asiaan sitten, kun siitä tulee vuoden myydyin bisneskirja. Parhaillaan viritteillä on muutamia filmatisointiprojekteja aiheen tiimoilta - haaveita toteutuu monellakin eri saralla. Ymmärrän, että toisia saattaa harmittaa. Se ei tosin omaa vauhtiani hidasta - ehkä jopa päinvastoin. 


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com