15/11/2022

Elämäkertani Kaurakuningas on painossa – kaviaariskandaali odottaa?

Jaan tässä teille ensimmäisten joukossa yhdessä kirjailija Ville Kormilaisen kanssa kirjoitetun Kaurakuningas-kirjani kannen. Elämäkertani on lähtenyt painoon ja ilmestyy heti vuoden alussa, torstaina 12. tammikuuta. Koko kirjan kirjoitusprosessi on ollut mielenkiintoinen ja terapeuttinen, todellinen matka omaan itseen; asioihin joita pelkään, häpeän ja rakastan. Se on myös ollut mielenkiintoinen matka ihmisyyteen sekä kipupisteisiin, joita kirja kanssaihmisissä on jo nyt ehtinyt painella.


Ymmärrän, että kritiikkikin kuuluu tähän maailmaan ja koen kestäväni sitä hyvin. Hehkutuksen ohella olenkin myös kohdannut suhteellisen runsaasti kyseenalaistusta vaikkapa siitä, että miten ihmeessä minusta kirjoitetaan kirja - ja vieläpä huikean WSOY:n kustantamana. Mielenkiintoista on myös ollut kuulla palautetta kirjan ennakkoversion lukeneilta, heiltä, jotka eivät tunne minua ennestään. Poikkeuksetta, kun olemme kasvotusten tavanneet, ovat he päivitelleet, että minähän olenkin oikein mukava mies. Vaikka itse ajattelen, että kirjan sivuilla näyttäydyn nimenomaan minä; mukava - omanlaistaan yritäjätarinaa rakentava mies, moni on tulkinnut minut kirjani sivuilla myös eri tavoin. Ärsyttäviä asioita on löydettävissä varmasti monia, mutta selkeästi yksi johtavaan asemaan nouseva triggeri on rahankäyttöni. Hymynkare huulillani kuuntelin, kuinka tarinassani ärsytti vaikkapa sellainen kohta, kun tilasin hotellissa pojalleni kaviaaria ja blinejä iltapalaksi. Mihinköhän suupielet kääntyvät, jos ennustus kirjan elokuvaksi filmatisoinnista käy toteen?


Ottamatta kantaa, ovatko blinit ja kaviaari hyvä iltapala lapselle ajattelen, että sellaisenkin annoksen saa tilata huonepalvelusta, jos tilillä on siihen rahaa, eikä sen tulisi olla keneltäkään pois. Vaikka kirjassa juodaankin shampanjaa, lennetään helikopterilla ja juhlitaan toisinaan varsin rajustikin, en lähtenyt kirjan kirjoitusprosessiin kertoakseni blineistä tai päiväkausien mittaisista bileralleista. Oma perimmäinen motiivini on tarinallani näyttää, että positiivisella elämänasenteella myös tällainen kouluja välttelevä hulttio voi saada aikaiseksi inspiroivan yrittäjätarinan. Silti haluan aina, myös kirjani sivuilla olla täysin rehellinen.


Kun saan positiivista palautetta kanssaihmisiltä - ja kiitettävän usein sitäkin saan - minua tullaan kiittämään inspiraatiosta, jotka toiset yrittäjät ovat tarinastani saaneet. Ehkä hekin ovat laskeneet mäkeä ruotsin kirjalla. Ehkä hekään eivät kirjoittaneet ylioppilaiksi ja valmistuneet huippuyliopistosta. Ehkä heillekään yksikään opettaja ei muistanut sanoa, että sinusta voi muuten tulla mitä tahansa. 


Paljastamatta ennen aikojaan kirjasta liikaa mehukkaita ykstyiskohtia kerron vielä yhdestä asiasta, josta olen saanut elämäkertani osalta lähipiiriltäni palautetta. Se on päihteidenkäyttöni sekä se, miten avoimesti siitä kirjani sivuilla kerron. Monet heistä ovat pelänneet, että rehellisyys vie tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuteni ja uskottavuuteni. Nykyelämässäni olen juonut vähemmän viiniä viimeisen puolen vuoden aikana kuin hurjimpien juhlien osalta muutaman päivän aikana. Itse ajattelen, ettei menneisyys ja sen vaiheet määritä minua tänä päivänä. Myös sellainen hahmo, joka on ollut perso juhlimiselle voi onnistua elämässään ja rakentaa historiankirjoihin painuvan yrittäjätarinan. 


Eritoten meidän maassamme on tykätty kertoa ja samalla kovasti rakastettu yrittäjätarinoita, joissa tehdään kovasti, kovasti töitä ja sitten menestytään. Siinä välissä syödään kaurapuuroa ja ehkä toisinaan hakataan vähän halkoja. Me rakastamme positiivisia satuja, joissa voi olla pieniä vastoinkäymisiä, mutta ei sentään liiaksi. Oma tarinani ei ole sellainen. Harvoin puhutaan avoimesti uhrauksista ja menetyksistä, joita menestyminen on maksanut. Siksi uskallan sanoa, että juuri Kaurakuningas on inspiroiva, mielenkiintoinen, koskettava, erilainen, kosteakin, mutta myös mukaansatempaava ja enemmän kuin onnistunut yrittäjätarina. Tai lukekaa toki itse - odotellessa sitä, kuin kaiken voi katsoa toivottavasti tulevaisuudessa vielä vaikka valkokankaalta. 


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com