29/04/2022

Kevät on syrjähyppyjen kulta-aikaa

Toisinaan kevät tekee levottomaksi ja saa uskomaan erityisen vahvasti uusiin mahdollisuuksiin. Itsekin olen sortunut sijoittajan syrjähyppyihin. Kun aloitin nykyisen urani enkelisijoittajana, päätin pyrkiä keskittymään ruoka-alan yhtiöihin. Nyt olen kuitenkin innostunut ja sitten lipsahtanut teknologia-alan puolelle sinne, mistä enkelisijoittajan urani oikeastaan alun alkaen alkoikin liikematkailijoille suunnatun mobiilisovelluksen CreateTripsin menestyksestä.


Kaikki alkoi, kun Mika Roivainen hänkin Sotkamon poikia, istui kanssani samaan illallispöytään viime marraskuussa Pietarissa ja meille tuli olo, että meidän sotkamolaisten tulisi tehdä jotakin yhdessä. Hyppäsinkin mukaan eSystemsiin, joka palvelee Pohjoismaisia yrityksiä matalakoodiratkaisuilla (Low-Code). Mika on tehnyt urallaan kaksi exitiä, ja hänen mielenmaisemansa osui niin hyvin yksiin omani kanssa, että lipsahdus teknologia-alan yhtiön hallitukseen ja osa-omistajaksi ei ollut vain hyväksyttävää, vaan tuntui välttämättömältä. eSystemsin kanssa rakennamme tällä hetkellä käsittämättömän mielenkiintoista SAAS-palvelua, josta tullaan varmasti kirjoittamaan vielä kynät sauhuten. Näen tuossa yrityksessä merkittävää kasvupotentiaalia. 


Kevään kunniaksi lähdin myös mukaan tapahtumatuottaja- ja mediatalo Arctic Startupiin. Kyseessä on innostava Jan Amerin vetämä kasvuyritysmedia, joka rikastuttaa ja ravistelee kenttää mukavalla tavalla. Syy, miksi lähdin mukaan kasvuyritysmediaan on siinä, että kun itse on menestynyt kyseisessä kentässä, on minulla aito halu antaa yhteisölle takaisin. Mukana samassa yrityksessä on näkemyksellisiä kavereita sijoittajissa muitakin, kuten Gary Vaynerchuk ja Markus Räikkönen. Pääsen myös eturivin paikalle seuraamaan uusien mielenkiintoisten kasvuyritysten kehittymisessä - ja kuka tietää, kenties löytää mielenkiintoisia tulokkaita sijoitusprofiiliini. 


Myös ruoka-alan yrityksilläni pyyhkii erinomaisesti. Luomu-, ja luonnonmukaisia tuotteita valmistavan Foodinin kasvu on ollut aivan käsittämätöntä. Äskettäin päättyneellä tilikaudella liikevaihto kasvoi peräti 43 % ja yrityksen liikevaihto ylitti jo 13 miljoonaa euroa. Yritys on erittäin todennäköisesti yksi nopeimmin kasvavista ruoka- ja juoma-alan yhtiöstä Suomessa tällä hetkellä. Näen yrityksessä suurta potentiaalia, ja että kasvukäyrä jatkaa samalla linjalla. Hyviä uutisia, joita kertoa, on vaikka millä mitalla - niistä lisää myöhemmin. 


Elo Health keräsi 5 miljoonan dollarin kasvurahoituksen - enkä ihmettele yhtään, älyruokayhtiöille povataan valoisaa tulevaisuutta. Ihmisten tarve ja halu personoidulle hyvinvoinnille syvenee, ja Elo Health on osuvasti tämän tarpeen keskiössä. Yrityksen taustalla on aivan huikea porukka - ja on kunnia olla osa huikeaa Friends & Family-rahoituskierroksen sijoittajajoukkoa, jota HS Visio kuvasi lauseella - lista kirjasta “Kuka kukin on Piilaaksossa”. 


Kasvipohjaisia lastenruokia valmistava Green Planet Astronauts keräsi niin ikään miljoonan kasvurahoituksen. Mukaan yritykseen lähti Elo Healthin tavoin nimekäs joukko enkelisijoittajia, kuten yksi Woltin perustajista sekä Heinon perhe. Yritys on laajentamassa toimintaansa Ruotsiin - ei helpoin tehtävä, mutta markkinana äärimmäisen mielenkiintoinen sekä potentiaalinen juuri tasokkaalle lastenruualle. 


Omasta mielestäni huonon vitsin rajoille venyneiden koronarajoitusten myötä lounastajiaan menettänyt Pupukin on päässyt kiinni jälleen kasvun syrjään. Luvassa on yrityksen osalta upeita avauksia, joista uusin avautuu tänään eli Stockmannin Pupu valloittaakin ensitöikseen palan Esplanadia avatessaan suuren kesäterassin, jossa pääsemme nauttimaan myös gin-pohjaisia juomia. Povaan tulevasta suvesta kaikkien aikojen salaattikesää.


Lisäksi smoothiebaari Bär Bar tulee avaamaan seitsemännen toimipisteensä Helsinki-Vantaan lentokentän tuloaulaan ensi viikolla. Tiedän, mitä reittiä palaan reissuiltani kotiin. 


Viimeisimpänä kevätnostona täytyy vielä kiittää viestitulvasta viime kirjoitukseni jälkeen, kun kerroin aloittavani lukemaan ensimmäistä vedosta elämäkertakirjastani. Elämme jännittäviä ja repiviä aikoja - mielessäni kiistelee useassakin kohtaa ajatus; uskallanko sittenkään kertoa tätä kaikkea? Viimeistelin vedoksen lukemisen lentokoneessa matkalla Malediiveilta kotiin. Käydessäni tekstiä läpi päätin jälleen kerran, että pidän avoimesta sekä rehellisestä linjastani edelleen kiinni. Meillä on Ville Kormilaisen (kirjailija) kanssa kuukausi aikaa paketoida opus kokonaisuudeksi, ja lähettää se eteenpäin kustannustoimittajan käsiin WSOY:n hoteisiin. Keväällä 2023 pääsette tekin lukemaan bisneskirjan, jollaista ei ole ennen kirjoitettu. Siinä samalla pääsen itse laittamaan pisteen huikealle, tärkeälle ja myös riipivälle ajanjaksolle elämässäni - ja kääntämään sivua.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com