07/04/2022

Miljonääri-playboyn vai kansainvälisen liikemiehen elämäkerta?

Olen syksystä asti osallistunut terapeuttiseen kokemukseen nimeltä elämänkerran kirjoittaminen. Kirjailija Ville Kormilainen on toiminut nokkana, kun olemme lipuneet kohti valmista, elämäni tähän astisista vaiheista kertova kirjaa. Uskallan sanoa, että aikamoinen matka jo tässä kohtaa. Kun lentokoneeni tänään nousee ilmaan ja suuntaan lomalle, niin alan lukemaan opuksen ensimmäistä vedosta.

Erityinen - ja myös nälkäiselle, jatkuvasti uutta tavoittelevalle mielelleni - huomio on ollut se, kuinka paljon olen ehtinyt näkemään ja tekemään. Kun tämän kaiken listaa kirjan sivuille, tulee itsellekin (viimein) olo, että on todella saanut jotakin aikaan. On myös ollut terapeuttista pohtia erinäisiä lapsuuteni ja nuoruuteni vaiheita sekä sieltä syntyneitä totuuksia, jotka ovat suuresti vaikuttaneet elämääni ja tapaani katsoa maailmaa myös tänä päivänä. 

90-luvun puolivälissä Kajaanissa seurasin soluasuntoni huoneessa Music Televisionin musiikkivideoita intensiivisesti. Muistan silloin ajatelleeni, että kunpa saisin joskus elää tuollaista musiikkivideo-elämää. Avoautolla ajellessa, ykkösluokassa lentäessä ja etsiessä kakkosasuntoa Monacosta, olen toisinaan tuntenutkin päässeeni tavoitteeseeni. Elän nuoruuden aikaista unelmaani parhaillaan. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, eikä tuo elämä ollutkaan kaikilta osin niin makeaa, kuin mitä videot antoivat nuorukaiselle ymmärtää.

Omaan elämääni on suuresti vaikuttanut omat juureni Kainuussa. Sieltä on jäänyt selkärankaan monenlaisia, myös rajoittavia ajatusmalleja, mutta myös muutakin elämäni kannalta ratkaisevaa. Omaa päihteidenkäyttöä olen peilannut myös kotiseutuuni, jossa päihteitä jopa glorifioitiin. Tuon näkemyksen turvin minäkin aloittelin nuoren miehen elämääni, ja monella tapaa se on näkynyt matkan varrella myös päihteiden käytössäni sekä siihen liittyvissä haasteissa. Niitä, sekä niiden tuomia lieveilmiöitä käsitellään myös kirjassani. Tätä päivää ei voi ymmärtää ymmärtämättä historiaa. 

Kirjaan on tähän mennessä ehditty haastatella reilut kymmenkunta elämäni merkittävässä sivuroolissa ollutta ihmistä. Vielä toiset kymmenkunta ovat pääsemässä ääneen. Heidän ajatuksensa ja sivusta seuratut huomiot tulevat lukijoille olemaan jännittävää luettavaa. Niihin en myöskään itse ole voinut vaikuttaa - joka on tässä tarkoituskin. Kirjasta ollaan tekemässä brutaalin rehellinen, eikä se tule käsittelemään ainoastaan miellyttäviä ajanjaksoja ja näkökulmia itsestäni. Sen vuoksi myös muiden - mahdollisimman monialaiset äänet - ovat tärkeä osa rehellisen totuuden välittämisessä tärkeässä asemassa. Niiden lukeminen on myös yksi jännittävimmistä osuuksistani kirjaa tehdessä.

”Miljonääri-playboy” on yksi minulle kirjassa annettu titteli. Toki tuon edellä mainitun tittelin kantajan käänteiden ohella, kirjassa eritoten keskitytään liike-elämän vaiheisiin ja Kaslinkin huimaan onnistumiseen kuin myös karikkoihin - opettavaisimpiin kaikista. Tavoitteenani on, että kirja voisi antaa inspiraatiota yrittäjille tai urataipaleellaan risteyskohdassa seisoville. Tarkoituksena ei ole antaa askelmerkkejä, miten tehdä, vaan ennemminkin antaa näkemyksiä ja ajatuksia, miten monella tavalla voi onnistua. Olen myös elävä esimerkki siinä, miten kouluja käymätönkin voi kyetä rakentamaan itselleen uran yrittäjänä ja rohkeasti etenemällä saavuttaa paljon. 

Tällä hetkellä elämäni on ennennäkemättömällä tavalla balanssissa. Viimeiset kolme vuotta ovat yrityskaupan jälkeen olleet uuden rakentamista, mutta olen onnekseni saanut koottua hyvältä tuntuvia palikoita, kuten harrastukset, merkitykselliset ihmissuhteet, perhe ja työ, tähän kokonaisuuteen. Minua on monesti luonnehdittu kaverina, joka “ei stressaa mistään”, mutta kirja tulee raadollisella tavalla avaamaan myös ne vaiheet, jolloin ruletissa kaikki on laitettu mustalle - ja sitten odotetaan, kuinka käy. Hyvin kävi, ja onnekseni tässä vaiheessa ei stressi enää samalla tavoin kuulu tunteideni peruspatteristoon. Mitä nyt sykkeet kohta hieman nousevat avatessani pian kirjan ensimmäisen vedoksen lentokoneen penkkiin nojaten. 


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com