03/02/2022

Arvaatko kenestä ollaan tekemässä kirjaa?

Uusi vuosi on omalla kohdallani lähtenyt liikkeelle oikealla jalalla ja nyt saankin jakaa kanssanne uutisen. Loppuvuodesta allekirjoitin suuren, suomalaisen kustantajan kanssa kustannussopimuksen - minusta tehdään parhaillaan kirjaa! Palaverissa, jossa tähän päädyttiin, minua pyydettiin kertomaan elämästäni ja siitä, minkälaisien askelien ansiosta olen tähän elämäntilanteeseen päätynyt. Kokous päättyi innostuneisiin reaktioihin ja kättelyyn - silloin itsestänikin alkoi tuntumaan, että tässä tarinassa saattaa olla juuri sitä, jota hyvältä kirjalta vaaditaan.

Rakennamme veijaritarinaa elämänkerran muodossa. Alkuun ajattelin, että kun vasta olen päälle nelikymppinen kaveri, niin riittääkö tarinastani kirjaksi asti. Omasta mielestäni en ole niin mahdottomasti edes ehtinyt vielä tehdä. Kun tein rauhan asian kanssa ja oivalsin, että ehkä juuri nyt kirjoitetaan Elämänkerta osa 1:stä, päätin sitoutua prosessiin. 


Nuoremmat yrittäjät hakevat samaistuttavuuden kohteita. Vaikka minulle on myös kommentoitu, että olen itse vieraantunut perusyrittäjän arjesta, olen kuitenkin kulkenut matkan tänne, joka on sisältänyt juurikin niitä elementtejä, joita yrittäjän taipaleella tarvitaan. Olen yrittänyt uudelleen ja uudelleen ja vielä kerran uudelleen niiden projektien kanssa, jotka eivät ensi alkuun ottaneet tuulta alleen. Olen uskonut tekemääni, ollut sinnikäs, erehtynyt, tehnyt mokia ja jatkanut niidenkin jälkeen eteenpäin. Se elämä, jota elän tänä päivänä on yrittäjän taipaleeni tämä vaihe. Tähän vaiheeseen on kuljettu monen mutkan kautta muistuttaen, että olen itse hyvin vaatimattomista oloista lähtöisin. Olen tehnyt matkan Sotkamon osuusmeijerin asuntolasta meren päälle rakennettuun taloon Lauttasaareen uskomalla itseeni. 


Sinisilmäinen sotkamolainen on seikkaillut maailmalla, olen etsinyt oman yrittäjän elämäni merkitystä tässä yhteiskunnassa. Uskon, että tuota merkitystä ja merkityksellistä tekemistä havittelevat monet, jos eivät ihan kaikki. Kirjassa tullaan käsittelemään myös oman elämäni pimeimpiä kohtia; päihdeongelmia ja ihmissuhdedraamoja. Olen lupautunut puhumaan avoimesti kaikesta - periaatteideni mukaisesti. 


Kirjaprojektiin lähtiessäni jouduin jälleen pysähtymään ja pohtimaan omia motiivejani kertoa omasta elämästäni. Itse koen nuorien yrittäjien kannustamisen ja inspiroimisen yhtenä tärkeimmistä tehtävistäni. Itse olen vastakkain jatkuvasti oman armottomuuteni kanssa, joka saa aikaan tunteen, etten ole saavuttanut tarpeeksi. Omaa merkityksellisyyden tunnetta saan omassa elämässäni siitä, että voin toimia kannustavana esimerkkinä muille yrittäjille ja etenkin niille nuorille, joilla palaa halu lähteä rakentamaan omaa yrittäjän tarinaansa. Olen itse saanut ponnistaa siitä lähtökohdasta Kainuusta, jossa ajateltiin, ettet ole mitään, jos et tee fyysistä työtä. Hyvin pitkään selkärangastani tulikin tuo samainen ajatus, vaikka pyrinkin ajattelemaan toisin. Se on muokannut itsetuntoani, koetellut sitä suuresti. Olen raivannut omaa tietäni ulos siitä uskomalla itseeni yhä vahvemmin ja vahvemmin. Tuota uskoa ja tukea haluan välittää kanssayrittäjilleni.


Omaa elämää on jopa tunteellista käydä läpi, prosessi on jo tähän mennessä ollut jopa terapeuttinen. Se on myös ollut hyvää lääkettä omaan armottomuuteeni, kun yhdessä kirjan kirjoittajan kanssa olemme käyneet läpi kaikkea saavutettua. Rivien välistä nousee vahvasti oma kutsumukseni muuttaa maailmaa ja auttaa rinnalla taistelevia uskomaan omiin mahdollisuuksiinsa tehdä samoin. Toki olen joutunut vastakkain myös sen pelon kanssa, että mitä ihmiset ajattelevat vaiheistani. Päihteitä on kulunut, enkä muistele läheskään kaikkia vaiheitani ylpeydellä. Samalla on otettava riski, että joku lukijoista tuomitsee - keksii ilkeitä lisänimiä. Valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi miettinyt myös sitä. Omalla kohdallani kaikki on kulkenut kuitenkin niin, että ne jotka tykkäävät, tykkäävät lujaa. Ja toiset eivät tykkää lainkaan. Kaikkia ei voi miellyttää, ja jos sitä yrittää, toiminta muuttuu kädenlämpöiseksi. En viitsi tuhlata elämääni kädenlämpöisenä pyörimiseen, suuremmat tunteet puolesta ja vastaan ovat ennemmin minua varten. Saa vihata, ja saa rakastaa, päätä itse.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com