17/12/2021

Tilinpäätös vuodesta 2021 – elämäni rankin, mutta samalla antoisa vuosi takana

Rankka ei ole sama kuin epäonnistunut tai huono, sen on kulunut vuosi jälleen näyttänyt toteen. Pieni välitilinpäätös kaikesta on paikallaan - ja ajattelinkin tässä karkeasti jakaa oman elämäni liike- ja yksityiselämään sekä summata, missä juuri nyt mennään. Kulunut vuosi on ollut yksi elämäni rankimpia, eikä kaikkia käänteitä ole mahdollista tässä vielä jakaa. Raotan sen, minkä voin - avoimen luonteeni ajamana.

Liike-elämässä ravintolabisnekselle vuosi on ollut haasteellinen meille kaikille, tutuista syistä. Korona on kurittanut alaa ja etenkin lounaaseen keskittyvä ravintolatarjonta on ottanut etätyöskentelijöistä osumaa. Onnistumisiakin on - yllättäen haastavina aikoina aukeaa myös mahdollisuus kasvaa ja etevät, näkemykselliset sekä onnekkaat osaavat siihen onneksi tarttua, niin nytkin.

Bär Bar ononnistunut kasvamaan haastavanakin vuonna. Ihailen yrittäjien rohkeutta; yritys on lähtenyt laajentamaan toimintaansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Tampere ja Turku sekä ensimmäisen ravintolan avaaminen Viking Linen laivoille - hatunnosto! Bär Bar tulee vielä avaamaan Hakaniemen ja Helsinki-Vantaan Lentoaseman ravintolat lähiaikoina. Povaan yritykselle upeaa tulevaisuutta ja brändistä toivottavasti ensimmäistä kunnon suomalaista vientituotetta ravintolakonseptina maailmalle. 

Toisella ravintola-alan yhtiölläni Pupulla on ollut haasteensa korona-aikana, mutta yritys on onnistunut selättämään haasteen kerrallaan. Uusia tuotteita on testattu, ja ne ovat saaneet ihmisiltä hyvää palautetta. Haasteista huolimatta tilanne näyttää lupaavalta, toivottavasti onnistumme pitämään yhteiskunnan auki ja lounastajat liikkeellä. Ensi vuosi tulee näyttämään Pupun suunnan ja toivottavasti myös kansainväliset ovet aukeavat täysin uudenlaisella kulmalla, josta pääsemme varmasti kertomaan enemmän jo keväällä.

Vuoden kiinnostavimpia uusia sijoituksiani on ehdottomasti suomalaisten perustama, mutta Yhdysvalloista ponnistava Elo Health. Älykkääseen ravintoon sekä parempaan elämään keskittyvästä yrityksestä tulemme todennäköisesti kuulemaan ja puhumaan tulevana vuonna ennätyksellisen paljon meillä ja maailmalla. 

Toinen lisäravinteiden markkinaa muuttava yhtiöni on Taimi Love. He ovat julkisestikin ilmoittaneet, että parhaillaan on käynnissä selviytymiskamppailu, koska yhtiön alkuperäinen suunnitelma lähteä liikenteeseen Yhdysvalloista osoittautui vääräksi. Yritys on kuitenkin löytänyt kriittisenä aikana oikean suunnan ja onnistunut luomaan hyvän suunnitelman tulevaan. Toivomme, että tulevan vuoden aikana pääsemme jalkauttamaan suunnitelmaa, jotta erinomainen idea personoiduista lisäravinteista ei jäisi lähtötelineisiin. Ainakaan kokemusta ei yrityksen riveistä puutu, perustajat ovat aikaisemmin rakentaneet muun muassa Goodion ja Four Sigmaticsin menestystarinaa.

Green Planet Astronautsille tuleva vuosi tulee niin ikään olemaan varsin suuri, uskon. Yritys on yksi potentiaalisista kansainvälisistä menestyjistä ruoka- ja juoma-kategoriassa ja on arvokasta, miten hyvässä sekä tärkeässä vaiheessa tiemme ovat kohdanneet. Kasvipohjaiselle premium lastenruualle on selkeä markkina olemassa kaupanhyllyllä useilla eri markkinoilla.

Yksi portfolioni kruununjalokivistä on eittämättä Foodin. Yritys on tällä hetkellä yksi Suomen nopeimmin kasvavista ruoka- ja juoma-alan yhtiöistä. Suomalainen menestysresepti -ohjelma on tuonut intohimoisesti työtään tekevän Foodinin yrittäjäparin suurenkin yleisön tietoisuuteen, ja sekin on ollut omiaan siivittämään kasvua. Yksi onnistuminen mainitakseni; yrityksen uuden chia-välipalan ensimmäisen kuukauden myynti S-ryhmän kaupoissa oli yli 300 000 kappaletta, joka on tuloksena poikkeuksellinen. 

Eräänlainen Via Dolorosa on ollut YSUBin ensimmäinen toimintavuosi. Pohjoismaiden ensimmäinen CBD-juomayhtiö, joka onnistui lanseerauskampanjan aikana saavuttamaan runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Lanseerauksessa mainostettiin juomaa, jota ei edes saa meidän markkinoilla myydä, ja kampanja päätyi useisiin kansainvälisiinkin julkaisuihin, sillä se jouduttiin keskeyttämään. Haasteita on ollut lainsäädännön kanssa runsaasti, mutta tulevana vuonna tulemme toivottavasti löytämään yhtiön tulevaisuuden kannalta oikeat markkinat Euroopasta, mistä aloitamme Zen-juomakategorian rakentamisen energiajuomien vastakohtana maailmanlaajuiseen menestykseen. 

Tällä hetkellä jo hyvin kansainvälistä liiketoimintaa tekevä Klaus Haapaniemen ja Antto Melasniemen harrasteprojektina startannut ginitalo, Tenu Spirits, ottaa yhä ammattimaisempia askelia ja lähdemme rakentamaan siitä ihan oikeaa ja varteenotettavaa monipuolista alkoholijuomiin keskittyvää yritystä. Uusia potentiaalisia tuotteita on kehitetty ja kyseisessä kategoriassa tuotekehitys on ollut näin sijoittajankin näkökulmasta todella hauskaa puuhaa. 

Kombuchajuomatalo, Nokkos Companyn kohdalla olen itse ollut alusta saakka mukana ja olemme saaneet asioita positiivisesti eteenpäin loppusyksyn aikana - toivon mukaan pääsemme kertomaan uusia isoja uutisia jo alkukeväästä. 

Ei sillä, että olisi kiirettä saada se kasvuyritys numero 10 portfolioon, mutta toivon silti, että onnistun saamaan tämän vuoden osalta vielä yhden yrityksen mukaan rosteriini. Kyseessä on poikkeuksellisen innovatiivinen suomalainen ruokateknologiayritys, ja olemme neuvotelleet yhteistyöstä lähes vuoden verran. Tämän yrityksen lisäksi neuvottelupöydälläni on muutama muu yhtiö, joiden kanssa pääsemme toivon mukaan starttaamaan yhdessä kaasu pohjassa ehkä jo tulevan kevään aikana. 

Työrintamalla tietyistä vastoinkäymisistä huolimatta kaikki on edennyt jopa odotettua rivakammin. Listatessa yhtiöitä, jotka olen omaan portfoliooni saanut, tulee itsellekin nöyrästi kiitollinen olo. Tästä on hyvä jatkaa yhdessä eteenpäin, muuttamaan maailmaa ja tekemään yhä useammasta suomalaisesta ruoka- ja juoma-alan yhtiöistä kansainvälisen markkinan tähtiä. 

No niin, ja sitten muutamalla sanalla henkilökohtaiseen elämääni, jossa eräs erittäin epämiellyttävä tilanne on ollut mustana pilvenä päälläni jo toista vuotta. Näkymä alkaa kuitenkin vihdoin seljetä, ja saan sirkuksen viimein omalta osaltani päätökseen. Tuo pilvi ylläni on nakertanut jaksamistani, nyt onkin iso kivi putoamassa sydämeni päältä ja pystyn toivottavasti pian keskittämään energiani täysillä lapsiini ja työelämään.

Vakavan parisuhteen muodostaminen yrityskaupan jälkeen on muodostunut jokseenkin hankalaksi, ja olen saanut ihmetellä, minkälaisiin tilanteisiin näin nelikymppisenä voi ajautua. Parisuhteesta haaveilen, ja jos tähdet ovat kohdillaan, sekin varmasti vuoden 2022 kunniaksi toteutuu. Ensi vuodesta toivon rakkauden täyteistä, tälläkin saralla. 

Hyvä vuosi, vieläkin parempi edessä.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com