17/06/2021

En ole saanut mitään aikaiseksi – vai olenko sittenkin?

Oma mieleni on nälkäinen epeli. Se halajaa lisää ja lisää ja toivoisi, että koko ajan tapahtuisi jotakin enemmän. Toisinaan tuntuu, etteivät asiat ole edenneet riittävästi, mutta kun istuu alas ja alkaa kirjoittamaan listaa, oivaltaa, että itse asiassa, monta tärkeää askelta ollaan kuljettu kohti suuria haaveitani viimeisen puolen vuoden aikana. 

Moni kysyy, että milloin perustan sen oikean oman yrityksen. Minulta tiedustellaan myös usein, milloin olen muuttamassa lopullisesti sinne Etelä-Ranskaan. Kumpaakaan en ole tehnyt, ainakaan vielä. Sen sijaan olen kätellyt 16 kasvuyritystä omaan sijoitusyhtiööni. Niiden parissa on riittänyt ja tulee riittämään puuhaa. Näistä puolenkymmentä uutta kasvuyritystä pääsen julkistamaan Teille tulevan syksyn aikana. Mukana on jopa yksi Yhdysvalloista ponnistava ruoka-alan yhtiö, jossa perustajilla on erittäin vaikuttava tausta ja sijoittajaporukka on todella kovan luokan väkeä. Suurin osa sijoitusyhtiöni omistuksista ovat missioni mukaisia; olen muuttamassa suomalaista ruoka- ja juoma-alan tulevaisuutta kansainvälisemmäksi. Haluan auttaa ihmisiä syömään paremmin. Syksyllä näyttäisi alkavan myös ensimmäinen hallituspaikkani pörssiyhtiössä - unelmani mukaisesti sekin. Monet asioista ovat tapahtuneet nopeammin kuin uskalsin arvata. 

Onnekseni olen korona-aikanakin onnistunut verkostoitumaan uusien ihmisten kanssa. Olen onnistunut tuomaan esiin ammatillista osaamistani, sillä nimeni sijoittajana ja hallitusammattilaisena on selkeästi noussut mieleen, kun haetaan uudenlaista näkökulmaa ruoka- ja juoma-alan yhtiöille. Samalla, kun yhteydenottojen laatu on noussut, niin myös oma visioni on kirkastunut kuluneen puolen vuoden aikana. Fokukseni on terävöitynyt ruoka- ja juoma-alan alkuvaiheen kasvuyrityksiin, joista esimerkiksi Jyväskylästä ponnistava perheyritys Foodin on erinomainen esimerkki.

Olen tänä vuonna erityisesti keskittynyt ajankäyttööni ja siihen, etten lähde mukaan kaikkeen mielenkiintoiseen (se on itselleni yllättävän vaikeaa - maailma on kiinnostavia ovia täynnä). Kun perheemme omistuksessa ollut kaurajuomayhtiö Kaslink myyntiin osaksi Fazer-konsernia lähes tasan kaksi vuotta sitten, tein lupauksen keskittyä siihen, että onnistun luomaan entistäkin syvemmän suhteen lasteni kanssa. Oma tilanteeni on erilainen nyt, kun toimin joka toinen viikko lasten yksinhuoltajana. Se tarjoaa myös mahdollisuuksia olla ainoana vanhempana syvemmin läsnä, eivätkä mielenkiintoisimmatkaan sijoituskuviot ole siihen väliin tulossa.

Missä mennään nyt?

Korona kuritti ravintola-alaa, mutta onnekseni yrityksissä, joissa olen mukana, näytettäisiin selviävän sen yli - jopa mallikkaasti. Pupu ja Bär Bar kasvavat molemmat. Siinä missä kuritetaan, korona avaa myös äärimmäisen mielenkiintoisia, uusia pelipaikkoja. Bär Bar avasi ovensa juuri Tampereella sekä Viking Linen laivoilla. Syksyllä pääsemme kertomaan taatusti myös Pupun kasvusuunnitelmista lisää. Alkuvaiheen kasvuyrityksissä; YSUB:issa, Green Planet Astronautsissa ja Taimi.Lovessa kaikissa on yllä positiivinen vire sekä kuluttajapalautteen että medianäkyvyyden osalta. On siis oletettavaa, että lähitulevaisuudessa pääsen näistäkin yrityksistä kertomaan lisää hyviä uutisia. Myös Antto Melasniemen ja Klaus Haapaniemen vuoden 2014 Lontoon pop-up ravintola kokeilusta syntynyt juomayhtiö Tenu Spirits on ottamassa askelia seuraavalle tasolle. Uskon, että uusien avauksien myötä tulemme vaikuttamaan lisää paitsi suomalaisten, myös toivottavasti eurooppalaisten juomatottumuksiin alkoholijuomien osalta. 

Ihan vaikuttava lista tehtyjä asioita, eikö totta? Omaa mieltäni helpottaa sen oivaltaminen, että matkaa tehdään koko ajan - pienistä askelista syntyy loikkia, harppauksia ja loppujen lopuksi toteutuneita unelmia. Kiitos kaikille Teille, jotka olette olleet tähän asti messissä rakentamassa. Muodostetaan yhdessä hienoja kuvioita lisää.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com