10/06/2021

Auktoriteettiongelma ja kova nälkä tehdä – kuulutko samaan uskontoon kuin minä?

Vuonna 2001 keväällä, ensimmäinen yritykseni näki päivänvalon. Digitoimisto sai kasteessa nimen Piraija Interactive, ja samalla minusta tuli ensi kertaa yrittäjä. Hurahdin kertaheitolla. Tuosta hetkestä on nyt 20 vuotta ja uskon, että kun syvästi löytää yrittäjän itsestään, paluuta ei ole.

’Helvetin kova halu tehdä kaikenlaista’ - tämä fraasi varmasti kuvaisi parhaiten meininkiä ensimmäisessä yrityksessämme. Tuo sama palo on seurannut minua muihinkin yrityksiin, myös niihin aikoihin, kun olen tehnyt poikkeuksellisesti palkkatöitä. Tuo ’helvetin kova halu’ on se, joka saa aikaan paitsi hauskoja muistoja, myös toisinaan liike-elämän ihmeitä. Kun aloitimme neljän kaverin kesken digitoimiston, kenellekään meistä ei ollut kokemusta yrittäjyydestä. Itse en oikein edes tajunnut, mitä yrittäjyys konseptina tarkoittaa, vaikka olen yrittäjäperheestä. Toki ikää oli tuolloin vasta parisenkymmentä mittarissa. Opin jo alkuun, että jokaisella, jolla on kunnianhimoa, on myös halua olla paras lajissaan. Parhaimmillaan yrittäjyys onkin sitä, että teet jotain, mitä rakastat ja saat siitä vielä rahaa. Tuo oivallus kulki valon lailla tajuntaani sisään ensimmäisen yrityksen kanssa puuhastellessa - eikä se ole sieltä sen koommin poistunut. Se tunne - teet sitä, mitä rakastat - on yrittäjyydessä parasta.

Alussa meitä auttoi myös se, ettei nuorena ymmärrä pelätä oikein mitään. Meilläkin digitoimiston myyntitaktiikka oli karu - ja toki tuottava - me nimittäin ajoimme “myyntitiimin” kanssa suoraan teollisuusalueelle ja painelimme yritysten aulaan. Sitten paikan päällä pyysimme päästä johtajan juttusille internet-asioissa ja yllättävän monesti kaupat syntyivät. En ehkä ryhtyisi moisen taktiikan toteuttajaksi enää. Eikä se välttämättä enää edes toimisi yhtä hyvin.

Ensimmäinen yritysseikkailuni loppui omalta osaltani siihen, kun halusin lähteä isojen poikien leikkeihin vuonna 2005 pääkaupunkiseudulle. Hain palkkatöihin Satama Interactivelle. Siitä alkoi 6 vuoden pätkä nimeltä Kukkonen palkkatöissä. Nälkä ajoi eteenpäin sielläkin. Yhtä työpaikkaa lukuun ottamatta olen aina ollut bonusperiaatteisella sopimuksella töissä, joka käytännössä vaatii yrittäjän mentaliteettia. Mainostoimisto SEK:ssä töissä ollessani palkkani olikin kovempi kuin pääministerillä. Palkkatöissä veri veti yrittäjäksi ja diagnosoin itse itselleni auktoriteettiongelman - uskon, että siitä kärsii jollakin tavalla kaikki yrittäjät. En ole aina tullut hyvin toimeen esimiesten kanssa. Palo yrittäjäksi lähtemiseksi oli niin kova, että kieltäydyin mahdollisuudesta viimeisessä palkkatyö-työpaikassani tarjotusta osakkuudesta yhtiössä ja lähdin perustamaan mobiilisovellusta rakentavaa yritystä. Kuinka pöljä kaveri lähtee pois kovapalkkaisesta työpaikasta hypätäkseen täysin tyhjän päälle? Minä!

Vuonna 2012 syntyi toinen yritysvauvani, CreateTrips, ja se veikin minut mukanaan isompiin käänteisiin kuin koskaan aiemmin. Nuo käänteet lennättivät loppujen lopuksi perheeni asumaan myös Lontooseen ja Sydneyyn, pääsin tekemään työtä maailman huippuvaikuttajien kanssa sekä matkustamaan parhaimmillaan yli 250 päivää vuodessa. Saimme yritykselle riskirahaa yli 2 miljoonaa euroa pääomasijoittajilta ja matkailualan sovelluksemme kohosi Applen sovelluskaupassa kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli 100 maassa. Voi niitä aikoja ja sitä tosiasiaa, että ilman tuon firman rakentamista ja rakettinousua en nyt istuisi tässä, tällä itsetunnolla varustettuna. Tuo aika oli äärimmäisen tärkeä tulevan kannalta.

Yrittäjän taipaleeni, joka sai jatkoa heti perään perheyrityksessäni Kaslinkilla vuonna 2016, on ollut itselleni monella tapaa upeaa aikaa. Yrittäjänä toimiminen tuo elämääni merkityksellisyyden tunteen, saan tehdä itse päätöksiä ja konkreettisesti vaikuttaa siihen, että asuuko vaikkapa Pariisissa vai Helsingissä hankkeidensa kanssa. Loppujen lopuksi kyse on siitä, että uskoo itseensä ja mahdollisuuksiinsa - siitä on ollut näissä 20 vuodessa kyse. Jotta jokin asiaa tulee tavaksi, vaatii se valtavasti toistoja - joidenkin kirjojen mukaan 66 kertaa, että ihminen oppii uusille tavoille. Sama pätee hyvää tekevien, mahdollistavien ajatusten osalta. On ajateltava uudelleen ja uudelleen, että onnistuu ja pystyy. Ja kun tulee takapakkeja, on niihinkin osattava suhtautua asiaan kuuluvina. Yrittäjyys on vaatinut myös sitoutumista - paitsi muutokseen, myös uskoon ja tekemiseen. Uskoa tarvitaan myös yrittäjän kujanjuoksussa, joka liittyy kassaan, sen riittävyyteen ja epävarmuuden sietämiseen. Mutta sanoisin, että se on pieni paha kaiken yrittäjyyden mukana tuoman hyvän rinnalla.

Oman yrittäjätaipaleeni huippuhetkiä ovat olleet myös ne, joissa ollaan uskottu tiiminä johonkin asiaan, kuin eläisimme uskonlahkossa ja tehty mahdottomasta mahdollista siinä samalla. CreateTripsin jälkeen sain kokea kaura-uskontoon hurahduksen ja sen, miten pitkälle se meidät veikään. Uskossa ollaan edelleen, yrittäjyyden uskossa. Olen lahkoni valinnut.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com