06/03/2021

Arvoni murroksessa – kun elämä opettaa uusille tavoille

Yrityskauppa kuvataan liki poikkeuksetta mediassa kapeasta näkökulmasta. Ensin tehdään hurjasti töitä, visio pidetään kirkkaana mielessä, suunnitellaan ja haaveillaan edessä siintävästä exitistä. Kun exit sitten viimein saavutetaan, iloitaan ja juhlitaan. Tässä kohtaa tarinalle laitetaan usein piste ja viereen kirjoitetaan: onnellinen loppu. Harvassa tapauksessa, jos koskaan tarina on näin yksiselitteinen.

Yrityskaupasta toipuminen ei ole lyhyt ja suoraviivainen prosessi. Omalla kohdallani oli kyse pikemminkin maailmani mullistavasta tapahtumasta; myimme koko lähisuvun kruununjalokiven, perheyrityksemme. Elämä siirtyy uusille urilleen ja samalla oma ajattelu sekä arvot kokevat murroksen. Maali ja tavoiteltava palkinto katoavat horisontista. Tulee hiljaista. Kiire helpottaa - tai kiirettä on alettava synnyttämään itse. Tuossa hiljaisuudessa olen alkanut mielessäni ja arvojeni osalta rakentaa elämää sekä itseäni uudelleen. Arvoni ovat murroksessa. 

Ennen yrityskauppoja olin vielä yhdessä lasteni äidin kanssa. Juuri ennen yrityskauppaa 13 vuoden avoliitto päättyi ja parisuhde-status on sen jälkeen vaihtunut tiuhaan. Peilatessa toisiin ihmisiin olen myös ymmärtänyt, mitä haluan olla ja mitä en. Arvoni ovat terävöityneet matkan edetessä. Tuntuu myös siltä, että muutos on jatkuvaa - prosessi, joka ei pysähdy. Minun tehtäväni on pitää huolta kurssista ja siitä, että kuljen oikeaan, parempaan suuntaan. On pidettävä arvot murroksessa.

Miten arvoni sitten ovat muuttuneet yrityskaupan jälkeen? Kaiken kaikkiaan minusta on tullut pehmeämpi. Huomaan kaipaavani turvallisuuden tunnetta omaan elämääni. Aiemmin tuo tunne on muodostunut jonkin suuren tavoitteen täyttämisestä - tai sitä ei ole ollut aikaa samalla tavoin kiireisessä kaikkeudessa miettiä. Nyt otan sille aikaa; mitä minä elämältä haluan? Millainen haluan olla? Nuo ovat kysymyksiä, joita toistan mielessäni. Nämä kysymykset ovat myös saaneet minut vastaamaan ja oivaltamaan, että minä aidosti haluan maailmalle hyvää. Haluan saada hyvää aikaan, give back, koska itse olen saanut tukea ja apua ratkaisevissa kohdissa. Se  - takaisin antaminen - on yksi arvoista, joka ohjaa toimintaani kaikessa - niin yksityiselämässä kuin töiden sekä sijoitusten osalta.

Missio oli Kaslinkin aikaan sama; tehdä maailmasta parempi paikka, jotta ihmiset voisivat syödä terveellisemmin tulevaisuudessa ja jättää oma kädenjälki tähän maailmaan jälkipolville. Nyt huomaan tuon tahdon vain laajentuvan ja levittäytyvän elämässäni yhä uusille alueille. Taloudellinen turva synnyttää myös ilmatilaa ja antaa uudella tavalla mahdollisuuden katsoa ympärilleen. Ennen yrityskauppaa stressitasoni olivat niin korkeat, että näkemykseni kapeni. Tilan ottaminen ja hiljentyminen onkin minulle hämmentävä vaihe. Samalla, kun se tuntuu hyvältä, se tuntuu omalla tavallaan myös epämiellyttävältä. Pysähtyessä alkaa väkisinkin kyseenalaistamaan omia toimintamallejaan. Uskon sen johtavan pelkästään kestävään ja loppujen lopuksi hyvään muutokseen. Arvoni ovat murroksessa.

Mihin murroksessa olevat arvoni sitten käytännössä heijastuvat? Sain kuulla olevani ilmeisesti tämän hetken aktiivisin ruoka-alan enkelisijoittaja Suomessa - silti ja juuri siksi, jokainen sijoitukseni ja hallituspaikkani ilmentävät arvojani. Arvot tuovat myös hyvän ohjeistuksen itselle siihen, että mihin haluan lähteä mukaan. Olemmeko yhdessä tekemässä maailmasta paremman paikan? No, sitten tämä voi olla minun juttuni.

Yksityiselämässä aika lasten kanssa on jopa merkityksellisempää kuin aiemmin. He ovat kallioni ja myös motivaationi; heille olen tätä parempaa maailmaa tekemässä. Toisinkin voisi yrityskaupan jälkeisessä murroksessa käydä - olen todistanut näitä tapauksia lähietäisyydeltä. Voisin nostaa nokan taivasta kohti ja sytyttää satasen seteleillä sikareita. On tahdottava tehdä töitä itsensä kanssa, jotta tuo vaihtoehto ei tunnu omalta.

Ei enää minä, vaan me. Mindset on vaihtunut. Aika näyttää, mihin asti uusien arvojeni kanssa pääsen. Aika myös näyttää, minkälaisia muutoksia tulevaisuus tuo tullessaan. Kun onnistumme pienin askelin muuttamaan itseämme, kaikki ympärillämme muuttuu. Arvoni ja maailmani ovat murroksessa.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com