03/12/2020

500 päivää yrityskaupan jälkeen – olenko oppinut mitään?

Yksi merkittävimmistä asioista, joka yrityskaupan jälkeen tapahtui on se, että finaaliin saatu kauppa pudotti suuren painolastin selästäni. Olin siihen asti ajatellut työtäni liki kaikkina vuorokauden tunteina. Yht’äkkiä, ei enää tarvinnutkaan. Samalla kun stressitasot sukelsivat, myös tietty tyhjyys saapui. Mitä nyt? Kun näkymä aukeaa, on metsä kirjaimellisesti helpompi nähdä puilta. 500 päivässä on ollut aikaa perata omia toimimattomia tapoja kuin myös listata haaveita sekä tavoitteita. 

Ymmärsin stressin hellittäessä muun muassa sen, että omat stressinhallinkeinoni olivat aiemmin monella tapaa toimimattomat. Nyt olenkin keskittynyt huoltamaan itseäni eri tavoin kuin ennen ja myös antamaan enemmän aikaa elämäni merkityksellisille asioille. Samalla kun olen halunnut fyysisesti ja henkisesti parempaan kuntoon, olen myös pysähtynyt miettimään, mitkä asiat ansaitsevat aikani. Alkuun, yrityskauppojen jälkeen, tuntui luontevalta jatkaa samalla, hätäisellä tahdilla. Asetin itselleni lisää piinaavia aikarajoja; ajattelin, että vuoden 2019 loppuun mennessä, minulla pitäisi olla sijoitusportfolio kasassa. Ensin siirsin deadlinea seuraavaan juhannukseen, kunnes päätin antaa aikaa itselleni koko tämän vuoden. Samalla opin, että itseäni piinaa - hyvässä ja pahassa - hurja nälkä saada äkkiä kaikki valmiiksi. Tuo nälkä ajaa usein siihen, että pyrin nopeasti pusertamaan asioita kasaan - monesti myös oman ja läheisteni jaksamisen kustannuksella.

Muistutan itseäni säännöllisesti, ettei minun enää tarvitse näyttää kenellekään - yhdet isoimmat elintarvikealan yrityskaupat Suomen taloushistoriassa on jo tehty. Samalla, kun voimakas yrittäjähenkisyyteni kokee voimakasta tarvetta tuntea itseni tarpeelliseksi, olen pakottautunut myös pysähtymään ja miettimään, mitä itse todella haluan. Pian yrityskauppojen jälkeen otin esille ruutupaperin, johon piirsin kuukausikartan. Siihen kirjoitin, mitä haluan elämälläni tehdä. Otan tuon paperin eteeni säännöllisesti tarkasteltavaksi. Mitä minä todella haluan elämältä?

Paperille kirjoitin tärkeiden asioiden osalta ensimmäiseksi toki omat lapseni - ja sitten myös matkustamisen sekä hotellielämykset kuin myös merkityksellisen työn tekemisen. Olen myös raadollisemmin miettinyt ajan rajallisuutta ja sitä, mihin asioihin haluan sen riittävän. Yksi syvä tarpeeni on olla parempi versio itsestäni - sen nöyrä tavoittelu näkyy myös kuukausikartassani. Olen aiemmin ajatellut olevani jumalasta seuraava, toki ylöspäin. Tänä päivänä osaan suhtautua huomattavasti nöyremmin siihen, mitä minun tulee tehdä ja tavoitella, jotta voin olla ihmisenä parempi kuin aiemmin. 

Kun on kulkenut tämän matkan, on jopa hämmentävää, kuinka paljon se muuttaa miestä. Yrityskaupan jälkeen oivalsin, miten tavoitteellinen olen ollut myös varallisuuden haalimisen suhteen. Kun rahaa saa, se muuttaa merkitystään, ja vaikka siitä voikin nauttia, olen samalla oivaltanut, ettei se muuta itse elämää joksikin muuksi. Olen kuullut kokemuksen tuoneen toisille vaurastuneille myös tyhjyyden tunteen, mutta itse olen kokenut sen vapauttavana. Tykkään ajaa Porschella ja Lamborghinilla, mutta olen ymmärtänyt, etten saa siitä kicksejä. Kicksit tulevat aivan muista asioista. Uskon että ilman kahta pienempää, aiempaa menestystarinaani, olisi edessäni todennäköisesti ollut tilanne, jossa voisi sanoa, että menestys lähti ihan käsistä. Vaikka rahaa tulikin yrityskaupan myötä enemmän, se ei laittanut päätäni sekaisin.

Toivon löytäväni hyvän parisuhteen ja voivani olla lapsilleni paras mahdollinen isä ja auttaa kasvuyrittäjiä menestymään. Maali ei ole hävinnyt, mutta sen paikka on oleellisesti muuttunut. Yrityskauppojen jälkeen jopa hieman pelkäsin, että lähdenkö silmät kiiluen tavoittelemaan seuraavaa kukkulaa. Onneksi niin ei käynyt - päinvastoin - fokus terävöityi. Koen syvää tarvetta tehdä maailmasta parempi paikka ja löytää rinnalleni muita yrittäjiä, jotka haluavat samaa. Muiden auttamisesta on tullut yllättävän kova draiveri. Teen nyt töitä siksi, että haluan ja jotta mieleni pysyy virkeänä. Samalla projektit joihin lähden ja työkaverit, joiden kanssa hommia paiskin, valitsen entistä tarkemmin. On ilahduttavaa, että olen saanut niin paljon yhteydenottoja yrityskauppojen jälkeen - ihmisten usko kykyihini tekee sekin nöyräksi. Tosiasia on, että maailmani on muuttunut 500 päivässä, ja suurin muutos katsoo peilistä takaisin.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com