27/11/2020

Lähden sijoittajaksi tunne edellä – kannattaako se?

Lähes 500 yhtiötä on ottanut minuun yhteyttä kuluneen vuoden aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa pelkästään enkelisijoittamisen osalta saman verran hetkiä, jolloin on tehtävä ratkaisevia päätöksiä. Itse teen nämä päätökset tunteella.

Olen toiminut viimeiset 5 vuotta enkelisijoittajana kasvuyrityskentässä. Onneksi oma silmä on alkanut harjaantumaan ja päätöksien tekemisestä tulee koko ajan selkeämpää. 10-15 minuutin päästä ensimmäisestä tapaamisesta pystyn päättelemään, onko tapaamani ihminen yrittäjätyyppiä vai ei. Ja jos vastaus on ei, kiitän seurasta ja jatkan matkaani ilman häntä ja hänen tarjoamaansa mahdollisuutta. Ihmisellä on oltava hyvä energia ja oikea elämänasenne kasvuyrityksen luotsaamiseen. Tarkkailen myös esimerkiksi sitä, kuinka intohimoisesti ihminen suhtautuu maailmaan sekä sitä, onko hän oikeasti valmis muuttamaan maailmaa. Toki toiset ansaitsisivat näyttelijänkyvyistään Oscar-pystin, eivätkä he ole sitä, mitä antavat ymmärtää - mutta niin kai se on aina; ihmisten kanssa toimiessa on riskinsä.

Näiden viiden vuoden aikana on tullut jo useaan kertaan vastaan ihmisiä, jotka ovat tyyppeinä mahtavia, mutta eivät pitkässä juoksussa olekaan toteuttajia. Ensin olen tuntenut, että tulemme yhdessä muuttamaan maailmaa - mutta se ei ole vielä tae siitä, että onnistumme. Purkaessa onnistuneita yhteistöitä tai työelämän voittoja mielessäni osiin, on jopa hämmentävää, kuinka monessa kohtaa fiilisasiat ratkaisevat. Itse tarkastan uusien yritysten osalta aina ensimmäisenä niiden cap tablen eli sen, ketkä ovat yrityksen ydinjoukossa omistajina ja/tai hallituksessa sekä neuvonantajina mukana toiminnassa. Jos listalta löytyy jokin tuttu nimi, jonka kanssa asiat ovat menneet pahasti vinoon aiemmin, en koskaan lähde mukaan. Tunne edellä on mentävä, tässäkin asiassa, ja väärät energiat harvoin muuttuvat erinomaisiksi ajan kuluessa. 

Teen päätökseni jopa siinä määrin tunne edellä, että kanssani työskentelee niin kutsuttu ’toppuuttelutiimi’, eli numeroja, tilastoja ja taulukkoja kyttäävä porukka, joka toisinaan ampuu alas tunnepitoiset suunnitelmani. ”Tämä ei nyt ole millään muotoa järkevää” on kaltaiselleni tunneihmisille tärkeä lause kuulla siinä kohtaa, kun sydän takoo suurta tunnetta rinnassa, mutta kokonaisuuden kannalta on silti kyettävä sanomaan ei. Malli toimii kohdallani hyvin, kun minulle tulee painava tunne, että haluan lähteä yritykseen mukaan, tiimi katsoo yksityiskohdat läpi - järki edellä.

Tunne edellä olen tehnyt myös suuremmat liikkeet urallani. Sanoin aikanaan ei osakkuudelle mainosmaailmassa, jossa minulla oli erinomainen ura, mutta päätin irtisanoutua, ja perustaa oman yrityksen. Oli sellainen fiilis. Elävästi muistan myös sen tunteen, kun istuin Lontoon kodissamme kattoterassilla keväällä 2016, ja mietin viskiä lasissa tulevaisuuttamme. Oma tunteeni oli niin syvä, että päätin seurata sitä ja sanoa Suomeen muutolle ja Kaslinkiin mukaan lähdölle kyllä. Tunnepohjalta, toki.

Mihin tunne minua sitten johtaa? Uskon, että monella tasolla juuri oikeiden asioiden ja ihmisten äärelle. Vaikka järjen ääniäkin elämääni tarvitaan, pohjimmiltani olen silti ylpeästi sinisilmäinen sotkamolainen. Uskon aina siihen, että ihmiset ovat hyviä - sama pätee niin parisuhteeseen kuin työelämään. Toisinaan joutuu pettymään ja katsomaa peiliin; kaikki eivät välttämättä halua toisille hyvää. En silti haluaisi elää pelkästään järjen ohjaamaa elämää - näin elämä on paljon rikkaampaa, hauskempaa ja antoisampaa. 

Olen mukana virallisesti kolmessatoista yrityksessä tällä hetkellä. Monen yrityksen osalta on käsillä huippuluokan lähtö kasvuyritysten kentässä - osasta en voi vielä julkisesti kertoakaan. Tällä hetkellä neuvottelut ovat loppusuoralla viiden kasvuyrityksen kanssa. Jokainen niistä voi hyvinkin onnistuessaan olla seuraava, todellinen ruoka- ja juoma-alan vientimenestys Suomesta. 
Sellainen tunne minulla on.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com