13/11/2020

Ilman erinomaista tiimiä on vaikea menestyä – mutta miten sellainen kootaan?

Olen päässyt aitiopaikalle yrityksiin kokoamaan unelmatiimiä jo useamman kerran elämässäni. Parhainkaan idea ei riitä menestykseen, jos sitä ei ole nostamassa siivilleen mahdollisimman osuva ja osaava tiimi. Tuota ryhmää ihmisiä ei kuitenkaan saada kasaan ilman muutamia hyväksi havaitsemiani avuja. Millä keinoin tuollainen unelmatiimi sitten rakennetaan?

En usko, että tulen koskaan valmiiksi paasaamisessa siitä, miten tärkeää verkostoituminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen on. Yrittäjänä toimiminen on luottamusbisnestä ja ystävystyminen ehdoton etu. Parhaassa tapauksessa myös ihmiset ympärillä auttavat näkemään kokonaan uusia mahdollisuuksia ja konkreettisesti avaavat ovia - voivat saada jopa oivaltamaan, mihin suuntaan lähteä. Yksi tuollaisista verkostoitumisen voimatapahtumista omalla kohdallani on ollut Tukholmassa järjestettävä Hyper Islandin Masterclass, ’digitaalisen markkinoinnin korkeakoulu’ vuonna 2012. Siellä tapasin paljon urallaan saavuttaneita ihmisiä, jotka auttoivat näkemään potentiaalia ja mahdollisuuksia maailmassa, saivat innostumaan. Hyper Islandin jälkimainingeissa lähdin rakentamaan omaa mobiilisovellustani, CreateTripsia.  Onnistuimme pienen, käsinpoimitun tiimin kanssa, pääsemään sadassa maassa kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon hämmästyttävän nopeasti. 

Mobiilisovellusyrityksen kohdalla kävin myös yhden omista tiiminrakennuskorkeakouluistani ja muistan syvemmin oivaltaneeni onnistumisen logiikan, kun lähdetään porukkaa kootessa liikkeelle täysin tyhjästä. Huomasin, että on tärkeää uskaltaa sanoa ei ’jees-miehille’ ja valita tiimiin rohkeasti heitä, jotka uskaltavat olla kanssasi myös eri mieltä. He myös varmimmin uskovat kykyynsä muuttaa maailmaa - ja sitä taitoa, jos mitä tarvitaan unelmien toteuttamisessa.

Elokuussa 2016 palasin Suomeen ja liityin osaksi perheyritykseni Kaslinkin tiimiä - viemään suomalaista kauraa ylpeästi maailmalle. Valitsimme toimistomme lokaatioksi Aleksanterinkadun ja olimme tiettävästi ensimmäinen elintarvikealan yhtiö, jonka työntekijät pääsivät katselemaan keskustan vilinää kyseisen kadun varrella yhdessä laki- ja finanssialan yritysten kanssa. Positioimme itsemme uuteen paikkaan - kirjaimellisesti. Kaslinkissä onnistuimme luomaan ainutlaatuisen hengen ja kulttuurin; kaurauskonnon. Me kaikki tiimissä uskoimme, että tulemme yhdessä muuttamaan maailmaa ja halusimme palavasti auttaa ihmisiä syömään paremmin. Kaslinkillä mietimme jokaista tiimin positiota tarkkaan, ja pohdimme sitä, millainen ihminen istuisi mukaan. Valitettavasti teimme myös huti-rekrytointeja - yritimme ottaa tiimiin mukaan ihmisiä, jotka eivät istuneet siihen missioon, mitä me omistajat olivat toteuttamassa. Virheet ovat onneksi myös parhaita opettajia

Parhaillaan elän todeksi uusimman unelmatiimin loistoa. YSUB, CBD-juomia Suomesta maailmalle vievä yritys, on saanut hyvällä tavalla osansa tiiminrakennuksen opeista. Verkoston voima on jälleen ollut rakentaessa kauneimmillaan totta. Kun ihminen on aktiivinen ja sosiaalinen, tapahtuu enemmän onnellisia sattumia. Itse olen mukana tarinassa ja unelmassa Veli-Pekka Pellon puhelinsoiton saattelemana. Tähänkin tiimiin etsimme yrittäjähenkisiä ihmisiä - sellaisia, jotka hengittävät yrityksen kanssa samaan tahtiin. YSUBin kohdalla olen päässyt myös käyttämään hyvää gut feelingiä, sitä selittämätöntä tunnetta, joka joidenkin - usein juuri oikeiden - ihmisten kohdalla nousee. 

Suomessa on harvoja juomayhtiöitä, jotka ovat todella menestyneet kansainvälisesti. Niinpä kyselin verkostoistani oikeanlaisen yrityksen vetäjän perään - sellaisen, joka olisi YSUBille se oikea. Vetäjää etsiessä, tapasin Cafe Ursulassa Ulrika Kotimäen kanssa. Kun hän käveli sisään ja kätteli minua, tuli tunne,  että tässä hän on. Suoraan Pauligilta, meidän tiimiimme. 

Uskoa, onnellisia sattumia ja joskus jopa varastamista; lisää tiimiläisiä löydettiin, kun eräs toinen alkuvaiheen juomayhtiö lähestyi minua. Sanoin minua lähestyneelle herrasmiehelle, Petri Nyländenille, että olet hyvä tyyppi, mutta tarjoamasi asia ei ole paras mahdollinen. Neuvottelumme päättyivät työtarjoukseen; näin entinen Redbullin ja Teslan myyntitähti saatiin YSUBin riveihin. 

Tiimi ja asia ovat lennossa - se näkyi myös rahoituskierroksella, jossa tulijoita oli pahimpaan korona-aikaankin jonoksi asti. Itseni lisäksi mukaan lähtivät 90-luvulta lähtien sijoittajan roolissa menestystarinoita rakentanut Stefan Lindberg ja Henri Kulvik. Kun yhtiön ensimmäinen markkinoille tulo on tehty, jatkamme voimakkaasti matkaamme kansainvälisille areenoille, puhtaasti suomalaisella osaamisella. Mukaan hallitukseen saatiin kansainvälisen tason osaajia; Mikko Pietilä, TBWA:n luova johtaja, Applen muotoilutiimin entinen designer, Miklu Silvanto sekä hamppuna pohjalla Miika Lipiäinen, Kyrön perustaja, jonka kanssa päädyimme samaan, ravintola Pupun, lounaspöytään ystäväni, Kaslinkin hallituksessakin istuneen Jussi Salosen, saattamana. Hän ajatteli, että meidän olisi hyvä tavata Miikan upean CBD-näkemyksen ja kansainvälistymiskokemuksen vuoksi. Hyväksyttäneen moinen name dropping litania, unelmaihmisten nimissä.

Kyllä, täällä on jälleen yksi unelmatiimi syntynyt. Uskon, että tämänkin jengin kanssa tullaan tekemään historiaa, monellakin tasolla.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com