23/10/2020

Vaihdoin kauran kannabikseen – miten tässä näin kävi?

Otsikko on toki raflaava, mutta niin on asiakin. Näin se nimittäin juurikin on, minä olen vaihtanut kauran kannabikseen. Ennen kuin teette mitään liian rankkoja johtopäätöksiä, kerron tapauksesta hieman lisää.

Myimme perheyrityksemme, kauran voimaan nojaavan Kaslinkin, Fazerille kesäkuussa 2019. Kauppojen jälkeen ryhdyin enkelisijoittajaksi ja rosteriini onkin kertynyt innovatiivisia ruoka- alan yrityksiä kiitettävä määrä. Myös puhelimeni alkoi pian kauppojen jälkeen soida vähintäänkin kiitettävästi. Yksi soittajista oli Veli-Pekka Pello, ja hän pyysi minua mukaan kannabis-bisnekseen. Kiitos juristin neuvottelutaitojen hän onnistui tavoitteessaan. Minä lähdin mukaan YSUB:iin, joka hyödyntää reseptiikassaan kannabidioli CBD:tä.

Ymmärrän heitä, joiden reaktio ei ole CBD-tuotteita myyvän yrityksen toimista innostunut. Omakin ensireaktioni oli Veli-Pekan puhelun jälkeen maltillisen räkäinen nauru ja tokaisu, että onko hän tosissaan pyytämässä minua mukaan huumebisnekseen. Nauru vaihtui vakaaseen innostukseen, kun perehdyin asiaan paremmin.

CBD eli kannabidioli ei päihdytä, mutta rentouttaa. Siksi se onkin mitä oivallisin tuote meille nykyajan jatkuvassa kiireessä eläville ihmisille. Ymmärtääkseni paremmin CBD- tuotteita ja niiden käytön varalle laskettuja räjähdysmäisiä kasvuennusteita, päätin matkustaa niiden mekkaan; Los Angelesiin. Enkelten kaupungissa tuotteita myytiin niin kaupoissa, ravintoloissa kuin trendikkäimmissä hyvinvointikeskittymissä. Beverly Hillsin ylellisellä joogaklubilla vihdoin syvästi ymmärsin tuotteiden olemuksen ja sen, mihin ja kenelle CBD on parhaimmillaan tarkoitettu. Ennen joogatuntia minulle tarjottiin CBD-shotti, jotta kehoni pääsisi tunnilla mahdollisimman hyvään rentoutumisen tilaan. En ollut epämääräisessä baarissa keskellä pilveä polttavia rastapäitä, vaan hienostoalueen joogaklubilla, vierellä uraputkessa syöksyvät naiset ja miehet - he, jotka panostavat omaan hyvinvointiinsa. He, me olemme myös niitä, jotka haluamme hektisen elämän keskellä kyetä rentoutumaan.

Juuri nykypäivän piinaavan kiireinen elämä ja sen jaloissa sinnittelevä ihminen ovat ne syyt, miksi CBD-tuotteet ovat niin kovassa nosteessa. Siksi CBD-tuotteiden povataan pian olevan miljardibisnes ja arvioiden mukaan vuonna 2023 CBD-tuotteiden myynti pelkästään Euroopassa tulisi olemaan 1,4 miljardia euroa. Summa on hurja.

YSUB kehittää reseptiikkaansa ja ensimmäinen tuote, rauhoittava Zen Drink, tuli myyntiin lokakuun alussa. Tuo tuote ei vielä sisällä kannabidiolia, sillä CBD-tuotteiden myynti on Suomessa toistaiseksi kielletty. CBD-juomilla on merkittävät markkinat muun muassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa, uskon, että pian myös Pohjoismaissa ja meillä Suomessa. Tiedän, että myös Pepsi, The Coca-Cola Company ja Starbucks kehittävät parhaimmillaan CBD-resptiikkaansa. Kannabidiolissa on nostetta, ja uskon, että myös YSUB tulee komeasti lentämään sen ansiosta.


Juha-Petteri Kukkonen keskittyy niin enkelisijoittajana kuin hallitusammattilaisena innovatiiviseen tulevaisuuden rakentamiseen. Kukkonen on yksi Suomen aktiivisimmista alkuvaiheen kasvuyritysten enkelisijoittajista keskittyen viihteeseen, ruoka- ja juoma-alaan sekä teknologiaan.

Kukkonen on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta asti ja aiemmin tuonut innovatiivista ajattelua muun muassa Kaslinkiin ja Fazeriin toimien yritysten luovana johtajana. Hän on kehittänyt menestyneen liikematkailijoille suunnatun CreateTrips -mobiilisovelluksen, joka nousi kymmenen ladatuimman sovelluksen joukkoon yli sadassa maassa vuonna 2014.

Sijoitusportfoliossaan Kukkosella on yrityksiä, jotka synnyttävät yhteiskuntaan parempaa ajattelua, hyvinvointia, merkityksellisiä trendejä ja parhaimmillaan muuttavat maailmaa. 43-vuotiaasta Kukkosesta kirjoitettu elämäkerta WSOY:n kustantamana ilmestyy keväällä 2023.

JUHA-PETTERI KUKKONEN
General Partner, Chairman
+358 40 770 2319
jp@kvkicapital.com